Burger King

Burger King er burgerkjeden med den verdenskjente Whopper-burgeren, og er en av Norges største hurtigmatkjeder og vokser stadig. Burger King har alltid satt kunden først, og ulikt de fleste hurtigmatkjeder kan kunder hos Burger King bestille sin burger akkurat slik de selv vil ha den. Eller som Burger King selv sier det; Have it your way! Lokale produkter og høy kvalitet har gjort Burger King og deres Whooper-burgere til en suksess verden over. Hver eneste time selges det over 14 millioner Whopper-burgere verden over. The Wooper, som burgeren originalt heter, ble oppfunnet i 1957 av James McLamore i Florida. Ideen til Whooper-burgeren fikk McLamore da han innså at ingen andre kjeder solgte store hamburger. Samtlige kjeder var fokusert på enkle burgere som var enkle å holde og spise. McLamore var sikker på at en stor burger med skikkelig tyngde ville bli en suksess på det amerikanske markedet, og det hadde han rett i. Whopper var de første 4 årene etter at den ble introdusert Amerikas mestselgende burger. I 1964 fulgte de andre store kjedene etter og McDonalds kom med sin nå velkjente Quarter Pounder, og Burger Chef slapp sin Big Chef samme år.

Whopper Jr., som i dag er like velkjent som sin storebror Whopper, ble til ved et uhell i 1963. Under åpningen av Burger Kings første restaurant i Puerto Rico hadde ikke hamburgerbrødene kommet fram fra USA i tide. Sjefen for restauranten innså at han måtte enten utsette åpningen, eller bruke et langt mindre brød på sine Whopper-burgere. Brødbytte ble en kjempesuksess og i 1964 lanserte Burger King Whopper Jr. i alle sine restauranter verden over. I dag er Burger King kjent for å være en av de sunneste hurtigmatkjedene i verden. De lager all mat på bestilling og jobber iherdig for å redusere kalorier uten at det skal endre den berømte smaken. Skal man ha seg en kjapp og god middag, eller litt ekstra kos på en lørdagskveld, er Burger King et godt og relativt sunt alternativ.

Historien

Burger King er en amerikansk burgerkjede som ble grunnlagt i 1953. Burger Kings aller første restaurant ble åpnet 28 Juli 1953 i Florida i USA, Restauranten bar den gang navnet Insta burger king. Kjeden ble startet av Keith J. Kramer og hans kones onkel Matthew Burns. De to kjøpte i lag agenturet til en spesiell stekeovn som het Insta grill. Derfra kom også navnet Insta burger King. Inspirasjonen til kjeden hentet de to fra McDonalds brødrene som 2 år tidligere hadde åpnet sin første burgerrestaurant i San Bernardino, California. Kramer og hans onkel hadde stor suksess de første 4 årene, men uenigheter dem i mellom førte til at bedriften gikk dårlig og inntjeningen falt betraktelig. I 1958 solgte de videre til en av deres franchisetakere James McLamore og David R. Edgerton. Det var James McLamore og David R. Edgerton som bygde kjeden opp til den verdensomspennende kjeden vi kjenner i dag. I løpet av 12 år bygde de to opp en kjede som hadde mer enn 250 utsalgssteder i USA. En periode var de den ledende hurtigmatkjeden i USA og var i flere år større enn McDonalds.

Burger King i Norge

I Norge gjorde Burger King sitt inntog i 1982 da Umoe gruppen, under ledelse av Jens Ulltveit-Moe og hans familie, kjøpte rettighetene til Burger King Norge. Kjeden har siden den gang vokste raskt, og i løpet av 10 år etablerte de Burger King i 8 norske byer. I dag er Burger King representert i 14 norske byer med totalt 23 restauranter, og alle er drevet av Umoe Catering. Menyen oppdateres jevnlig, men de gode gamle klassikerne er alltid tilgjengelig.