McDonald’s

McDonald’s er en av verdens største restaurantkjeder og er viden kjent verden over for sine hamburgere, og da spesielt deres Big Mac. Kjeden ble startet av de to brødrene Richard og Maurice McDonald tilbake i 1948 i USA. Guttene vokste opp på en gård i Manchester, New Hampshire, men deres familie flyttet tidlig til Hollywood hvor deres far åpnet et gatekjøkken i 1940. De to brødrene jobbet på farens restaurant i flere år og innså raskt at av alle maten de serverte, var det hamburgere som solgte absolutt mest. De bestemte seg for å åpne sin egen restaurant, og i 1948 åpnet brødrene den aller første McDonalds. Den gang kalte de den McDonald’s Bar-B-Que. Samtidig etablerte de et strømlinjeformet system med en veldig enkel meny som besto av bare hamburgere, cheeseburgers, potetgull, kaffe, brus og eplepai. Etter et års drift ble potetgull og kake byttet ut med pommes frites og milkshakes. Brødrene innså at skulle de kunne tjene gode penger måtte de ha en effektiv produksjon. De stengte restauranten en kort tid mens de endret hele kjøkkenet. De tok lærdom av en gammel helt, Henry Ford, mannen som oppfant samlebåndet. Brødrene videreførte Ford sine prinsipper til sitt eget kjøkken, og fjernet samtidig muligheten for at kunder kunne bli servert mens de satt i bilen sin. På denne måten kuttet de flere stillinger og effektiviserte matproduksjonen. Samme år re-åpnet de restauranten under navnet McDonald`s.

Franchise-eventyr

2 år etter at brødrene hadde re-åpnet restauranten sin med en ny, effektiv produksjonslinje, startet de arbeidet med å søke franchisetakere. Sammen med arkitekten Stanley Clark Meston utviklet de et helt unikt restaurantkonsept. Hver minste detalj ble gjennomgått med argusøyne og kjøkkenet ble tegnet på en tennisbane. Ja, brødrene og Meston tegnet opp hele kjøkkenet på en tennisbane slik at de kunne teste ut hvordan alt utstyr skulle plasseres slik at man oppnådde absolutt effektivitet. Alle overflater ble kledd enten i flis, glass eller rustfritt stål. Alt med tanke på effektivitet og rengjøring. Trekløveret ga seg ikke med å bare effektivisere kjøkkenet. Neste på plakaten var selve restauranten. De ville sikre at besøkende ikke ble sittende for lenge. Skulle de tjene penger trengte de at besøkene forsto at dette var en Fast-food restaurant. Her skulle alle inn og ut så snart som mulig. De senket temperaturen i restauranten, og de bygge sittebåsene med en ubehagelig vinkel i ryggen slik at man måtte sitte lent over maten. Slik spiste man raskere, fant de ut. Vanlige kopper ble erstattet med kjegleformede drikkebeger slik at man måtte holde begeret i en hånd, mens man spiste med den andre. Med andre ord, de gjorde det de kunne for å få sine kunder inn og ut så raskt som mulig. På slutten av 1950-tallet installerte brødrene den nå verdensberømte Gyldne bue. Den gyldne buen ble montert på alle restauranter og var aldri lavere enn 9 meter høy. På denne måten sikret de seg at besøkende kunne se deres restauranter på mange mils omkrets. Den gyldne bue så McDonald’s brødrene mer enn tredoble antall restauranter i USA på 2 år.

Internasjonal suksess

Eventyret McDonald’s så ingen ende, nye restauranter ble etablert hver uke og over en tiårsperiode etablerte kjeden seg i 16 nye land verden over. I dag er McDonald`s et av verdens best kjente merkevarer og har restauranter i 119 land. Daglig serverer de mer enn 58 millioner kunder. I Norge ble den første McDonald’s etablert i Nedre Slottsgate i Oslo i 1983. I dag har kjeden hele 78 restauranter i Norge og ansetter mer enn 2500 personer, og det er tall som gjør de til Norges desidert største restaurantkjeden her til lands.