Pizza Hut

Pizza Hut er en amerikansk restaurantkjede og internasjonal franchise, kjent for sin italiensk-amerikanske meny og mat, inkludert pizza og pasta, samt sideretter og desserter. Selskapet selger pizza over hele verden og har i dag mer enn 15.000 restauranter. Pizza Hut er eid av Yum foods, verdens største restaurant selskap som også eier blant annet KFC og Pepsi cola.

Historie

Pizza Hut ble stiftet i juni 1958 av to studenter ved Wichita State University. Brødre Dan og Frank Carney hadde jobbet på den lokale pizzarestaurant mens de studerte. Etter endt studie fikk de tilbud om å kjøpe stedet, da eieren ønsket å gå av med pensjon. Brødrene, som visste godt hvor mye pizza restauranten solgte til studenter i området, slo straks til og la raskt planer for en massiv ekspansjon. I starten hadde brødrene bare 1 restaurant, men de etablerte raskt en rekke franchiserestauranter over hele USA. I 1977 solgte de hele firmaet til PepsiCola, som siden overførte selskapet til Yom Food. Pizza Hut internasjonale har i dag restauranter over hele verden. Blant annet i Canada, Mexico, India, Australia, Storbritannia , Sverige, Spania, Tyrkia, Sør-Afrika, Honduras, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Colombia, Venezuela, Chile, Brasil, Peru, Ecuador og Nicaragua. De senere år har kjeden også åpnet restauranter i Japan, Saudi-Arabia, de forente arabiske emirater, Qatar, Filippinene, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Kina, Myanmar og Macau. Pizza Hut ble i 2008 den første amerikanske franchisetakere til å åpne utsalg i Irak.

Konseptet

Pizza Hut er delt inn i flere ulike restaurantformater. Man har den opprinnelige familiestilen, med restauranter designet med tanke på familier med små barn. De har et eget konsept for take-away og levering, samt noen få større Pizza Hut restauranter som tilbyr lunsjbuffet, med “spis så mye du vil” pizza, salat, brødpinner og en pasta bar. Pizza Hut lanserte tidlig på 1990-tallet også et eget forretningskonsepter kalt Pizza Hut “bistro”, stedene kalles også red roofs, grunnet deres røde tak. Bistroene tilbyr er langt større utvalg av retter og er ment som Pizza Huts svar på a la carte restaurant. Pizza Hut take-away er kjedens største konsept og er i dag representert i over 120 land. Pizza Hut har siden tidlig 1980-tall innsett at pizzamarkedet i verden er beintøft. Skal man heve seg over konkurrenten må man tilby noe unikt. Pizza Huts løsning er småretter. Ved alle Pizza Hut restauranter, både take-away og familiestedene, kan man bestille en lang rekke småretter ved siden av pizza. Det kan være seg kyllingvinger, salater, små pasteretter etc.

Pizza Hut i Norge

Verdens største pizzakjede kom til Norge i 1994, og flere av landets største aviser og restauranteksperter spådde at både Peppes og Dolly Dimple måtte belage seg på tøff konkurranse. Dessverre gikk det ikke slik Pizza Hut og alle deres tilhengere hadde håpet.

Tross god og økende omsetning de første årene, ble utgiftene alltid større. Etter hvert ble kjedens Norges-virksomhet omtalt som en pinlig fiasko av media både i Norge og utlandet. Selskapet startet 8 restauranter i Norge på bare 3 år. Investeringene var på mange titalls millioner, men kundene uteble. Selv om mange hadde spådd at det ville bli tøft for de andre norske operatørene som skulle konkurrere mot verdens største kjede, var det Dolly Dimples og Peppes som stakk av med veksten og markedsandelene i Norge. I 2002 la Pizza Hut inn årene i Norge og stengte alle restauranter. Eneste Pizza Huts i Norge i dag er 3 små utsalgssteder på flyplassen i Oslo, Trondheim og Bergen. Disse tre lokalene drives på franchisegrunnlag, og har ingenting å gjøre med selskapet Pizza Hut Norge, som i 2002 la ned all drift.