Subway

Subway er en amerikansk kjede med hurtigmatrestauranter som har spesialisert seg på sandwicher og salater. Kjeden ble grunnlagt i 1965 og har i en årrekke vært en av de raskest voksende kjedene i verden. Subway har åpnet rundt 100 nye restauranter hvert år de siste 15 årene, og kjeden har i dag over 40.000 utsalgssteder over hele verden. Kjeden er naturlig nok størst i hjemlandet USA hvor de i dag har mer enn 26.000 restauranter. Andre store land for Subway er blant annet Canada med 3600 Subway-restauranter, Brazil med 2200 og Australia med 1600. I Norge er det i dag 35 Subway-restauranter, men kjeden leter til stadighet etter nye franchisetakere.

Historien

Historien om Subway startet da den 17 år gamle skoleeleven Fred DeLuca letet etter en jobb mens han spart opp penger til college. En god venn av DeLuca familien, Dr. Peter Buck, foreslo at den unge Fred skulle starte en sandwichbutikk. Ifølge Dr. Buck var det gode penger å tjene og det ideen krevde ikke store investeringer. Buck lånte DeLuca 1000 dollar, ca. 6500 kr, og sammen åpnet de sin første butikk ved navn Pete’s Super Submarines i Bridgeport Connecticut i 1964. Første dagen solgte de to kompanjongene hele 312 sandwicher. Ved dagens slutt satt de igjen med 112 dollar etter utgiftene var trukket fra. DeLuca og Dr. Buck tjente gode penger på Pete’s Super Submarines. Så mye tjente de faktisk, at etter 3 år i drift valgte den unge DeLuca å legge planene om legeutdannelse på hyllen. DeLuca og Buck åpnet de neste 3 årene seks nye utsalgssteder i og rundt Bridgeport Connecticut. Etter flere suksessfulle år bestemte de to seg for at franchising var den beste måten å oppnå videre vekst. De fikk fikk hjelp av en venn av Dr. Busk til å sette opp franchiseavtaler, og den første SUBWAY franchise-restauranten ble åpnet i Wallingford, Connecticut i 1974.

Sandwichene

Subway-gründerne var fra første dag klar på en ting. Deres sandwicher skulle være de største, sunneste og inneholde mest kjøtt av alle. Kjedens flaggskipsandwich, den klassiske BMT, ble introdusert i 1975 og fikk sitt navn fra togsystemet i Brooklyn New York, kalt Brooklyn-Manhattan-Transit-system. Senere ble den i en av USA mest vellykkede reklamekampanje kalt “Biggest, Meatiest, Tastiest”. En kampanje så vellykket at Subway åpnet 5 nye restauranter i måneden det neste året. Subway har alltid vært opptatt av ferske og gode råvarer, og var den første kjeden i sitt slag som startet med nybakte brød i restauranten. Før den tid ble alle brødene levert fra lokale bakere. Kjeden kan virke til å alltid ha vært et steg foran sine konkurrenter, og det er takket være DeLuca og Dr. Buck at man i dag har begrep som Supersub og partytallerken. I dag er sandwicher som Italian, BMT, Steak & Cheese, Meatball Marinara, Chicken Teriyaki, Subway Club og Chicken & Bacon Ranch alle å anse som legender innen sandwichverden.

Jubileum i Norge

Subway åpnet sin første restaurant i Norge i 1996 på ByPorten i Oslo. Kjeden fikk en nogen lunken mottakelse fra nordmenn, som nok var mer vandt med en hjemmelaget matpakke enn fancy sandwicher med kylling og salater. Det tok faktisk 3 år før Subway skulle få opp flere utsalgssteder i Norge, men når det først tok av og det norske folk fikk opp øynene for Subway, gikk det fort. På bare 4 år åpnet Subway 13 nye restauranter i Norge. Med åpningen av restaurant nr. 11 i Norge, som også var nr: 33.749 i verden, forbigikk Subway selveste McDonald`s som verdens største hurtigmatkjede. Jubileet ble markert verden over, og Subway har siden de passerte McDonalds klart å holde unna. Med hele 100 nye restauranter hvert år verden over, er det lite som tyder på at de vil tape tittelen «verdens største restaurantkjede» med det første.