T.G.I. Friday’s

Alan Stillman grunnla TGIF i 1965 da han åpnet sin første i New York. I dag er kjeden eid av selskapet Sentinel Capital Partners og TriArtisan Capital Partners, som kjøpt selskapet fra Carlson Companies i Mai 2014. Kjeden har i dag 900 restauranter i 60 land. Navnet er hevdet å stå for “Takk Gud det er fredag” (Thank God it`s Friday). Kjeden er kjent for sitt spesielle interiør med rødstripete kalesjer, utstrakt bruk messingrekkverk, Tiffany lamper, og hyppig bruk av antikviteter i sin dekor. Kjeden hevdes også ha verdens beste Long Island iced Tea.

Historien

Alan Stillman åpnet den første TGI Friday`s restaurant i 1965 i New York. Han bodde på den tiden i et hipt nabolag som var kjent for mange flyvertinner, modeller, sekretærer og unge, single mennesker på østsiden av Manhattan, nær Queensboro Bridge. Han hevder selv han åpnet baren for å lettere treffe kvinner. Alan trivdes ikke på klubbene i nabolaget, han var mer en brun pub type og likte steder hvor det var en avslappet stemning. Med andre ord, ikke steder hvor man ofte ser modeller og hippe flyvertinner. Slik han så markedet i Manhattan, var det ingen plasser for dem mellom 23 og 37 å treffes. Han ønsket å etablere en plass som tok en tilbake til en tid hvor man møttes til en uformell cocktail. Alan hadde absolutt ingen erfaring med restaurantdrift, men følte seg trygg på at det var et marked for konseptet hans. Med 5000 dollar av sine egne penger og 5000 dollar lånt fra sin mor, kjøpt Alan en bar han ofte hadde besøkt som kunde, The Good Tavern på hjørnet av 63rd Street og First Avenue. Han omdøpt baren T.G.I. Friday”, etter det amerikanske uttrykket “Thank God! It’s Friday!” Han endret interiøret, alle vegger ble kledd med tapet og barkrakker ble byttet ut med komfortable stoler. Resten av interiøret besto av gamle antikviteter han kjøpte på loppemarked og lamper med dempet belysning. Utenfor ble det satt opp store persienner i rødt, hvitt og blått for å dra blikkene mot nabolagets nyeste restaurant. De ansatte var unge, kule mennesker, som alle bodde i nabolaget. Serveringen var enkel, alkoholholdig drinker med fokus på klassiske longdrinks og cocktails, mens kjøkkenet serverte enkle retter og fingermat. Alltid av høy kvalitet. Det var aldri Alans hensikt å skape en singelbar, men det var det han hadde skapt. Stedet ble en umiddelbar suksess blant nabolagets single damer og menn. T.G.I.F var en av de aller første til å tilby “Ladies night” og Alan fikk sine drømmer oppfylt. Han møtte, i følge seg selv, en masse single damer.

Franchise

To år etter at Alan åpnet sin første restaurant i New York, var den første T.G.I.F. franchise et faktum. Den åpnet i Dallas Texas i 1968, og ble i likhet med New York en kjempesuksess. Dallas-restauranten var en stor satsning for Alan og co. De hadde ikke kjøpt en gammel pub eller restaurant. De satte opp et helt nytt bygg, og restauranten gikk over to etasjer. Alan ville bort fra “singel statusen” som stedet hadde fått i New York. Restauranten skulle fortsatt ha en uformell atmosfære, men Alan ønsket en restaurant som virket innbydende for både unge mennesker og familier. Skulle de gjøre dette til en suksess, var de avhengig av familiekundene også. Restauranten i Dallas tilbød en langt større meny og med to etasjer fordelte man spisegjester og de som bare ville ha en drink mellom de to etasjene. Konseptet var en suksess og har i all tid siden vært en grunnpilar i T.G.I.F. konseptet.

T.G.I.F Norge

Kjeden kom til Norge i 1992 og har i dag 8 restauranter i Norge. Den nordligste er i dag å finne i Trondheim, men skal vi tro ryktene vil det om ikke lenge bli fest på fredager også lengre nord i Norge.