Tim Hortons

Tim Hortons Inc., internasjonalt kjent som Tim Hortons Cafe and Bake Shop, er en multinasjonal fastfood restaurantkjede med hovedkontor i Canada. Kjeden er kjent for sin gode kaffe og donuts. Tim Hortons er også Canadas største og raskest voksende restaurantkjede. Kjeden hadde ved slutten av 2016 totalt 4600 restauranter i ni land.

Historien

Tim Hortons ble ble grunnlagt i 1964 i Hamilton Ontario, av de kanadiske hockeyspillerne Tim Horton og Jim Charade. De to tidligere profesjonelle hockeyutøverne hadde tidligere samarbeidet om en suksessfull hamburgerrestaurant i Canada som de solgte i 1963. De tjente mange millioner dollar på salget, og bestemte seg raskt for at de ønsket å satse sammen på et nytt restaurantkonsept. De la om fokus og peilet seg inn mot kaffe og frokostmarkedet. Fra sine dager i hamburgerbransjen visste de to kompanjongene at det var mye penger å tjene, også på frokost. De la en forretningsplan som baserte seg på kaffe og donuts. Både canadiere og amerikanere har et helt spesielt forhold til det friterte bakverket. De to bestemte seg, som første selskap i Canada, å satse på eksotiske kaffetyper fra alle verdens hjørner. Eksotisk kaffe var helt nytt på det canadiske markedet, og mange var usikre på om folket var klar for disse eksotiske luktene og smakene.

Den første restauranten tospannet åpnet fikk en lunken mottakelse. Folket var ikke uten videre klar for å bytte ut svartkaffen sin med en dyp, spenstig mocca fra Tanzania. For å få fart på forretningene vendte Horten og Co seg til gamle kjente. Nærmere bestemt, det canadiske landslaget i ishockey. Ishockey er nasjonalsporten i Canada, og spillerne behandles som konger. Horten lovet alle spillere som spilte på landslaget, eller klubblag i eliteserien, gratis kaffe og donuts hver gang de tok turen innom. Resultatene lot ikke vente på seg. Så snart canadierne så sine store helter vandre gatene med kaffekopper og donuts fra Tim Horten, gikk salget til himmels.

Tragisk ulykke

De neste 5 årene ekspanderte Horten og Charade kraftig. Totalt åpnet de 19 restauranter, og la planer for en lang rekke etableringer over hele Canada. Alt var rosenrødt for de to kompanjongene, helt fram til en skjebnesvanger vinterdag i 1971. På vei hjem fra kontoret mistet Horten kontroll over bilen han kjørte på det glatte føret. I høy fart kjørt bilen utenfor et 20 meter høyt stup, og Horten blir drept momentant. Etter ulykken solgte Hortens familie seg ut av kjeden, og Charade overtok Hortens andel for 1 millioner dollar. Den høyeste prisen noen gang betalt for en restaurantkjede i Canada på den tiden.

Så kom Wendy

Etter Hortens tragiske bortgang begraver Charade seg i arbeid og etablerer i løpet av 6 år 112 nye Tim Hortens restauranter. De lange arbeidsdagene og det enorme presset krever sitt av Charade. Han innser at skal han nå sin avdødes venns mål om 500 Tim Hortens restauranter, trenger han hjelp. Ved en ren tilfeldighet spiser Charade en dag lunsj på restauranten til en av Tim Hortens argeste konkurrenter. Han befinner seg i den lille byen Winnipeg hvor Tim Hortens ennå ikke er etablert. Ukjent i byen som han er spør han en forbipasserende om hjelp. Mannen anbefaler Wendy`s og tilbyr seg å betale dersom Charade ikke liker maten. Charade lar seg overtale, de to spiser lunsj og har en god samtale. Det Charade ikke visste var at mannen som inviterte han på lunsj var Daniel P. Murphy, eier og grunnlegger av Wendy`s. Murphy på sin side, visste godt hvem Charade var. Murphy er som canadiere flest en ivrig hockeyfan og har fulgt Charade i mange år. Både på isen og utenfor. De to slår seg sammen og utvider alle sine restauranter til å tilby både Wendy`s og Tim Hortens meny. Sammenslåingen er en massiv suksess, og i løpet av 5 år når de Tim Hortens drøm; restaurant nr. 500 åpner i 1982.