KFC

KFC, eller Kentucky Fried Chicken som er deres fulle navn, er en verdensomspennende restaurantkjede som har spesialisert seg på frityrstekte og grillede kyllingprodukter. Grunnlaget for den nå verdensomspennende kjeden ble lagt i Louisville, Kentucky av Harland David Sanders, også kjent som Colonel Sanders. Sanders var en velvokst sørstatsmann som i likhet med de fleste i sørstatene har et lidenskapelig forhold til fritert mat, og da kylling spesielt. I 1930 overtok Sanders den lokale bensinstasjonen og så snart et marked for matservering til de mange forbireisende. Han startet i det små og tilbød utelukkende frityrstekt kylling, og verken drikke eller tilbehør sto på menyen. Kyllingen Sanders serverte ble en umiddelbar suksess og 2 år senere åpnet han er veikro med 150 sitteplasser på tomten ved siden av bensinstasjonen. Sanders drev kroen med stor suksess i 8 år, før myndighetene bestemte at veien forbi stasjonen skulle legges om, og markedet for Sanders var med det borte. Han solgte bensinstasjon og veikro før han la ut på lange reiser over hele USA. Sanders var en eventyrer og livnærte seg på sine reiser ved å tilby restauranter over hele USA sin berømte kyllingoppskrift mot at han fikk provisjon på salget. Sanders` noe uvanlige framgangsmåte var en så stor suksess at i 1938 registrerte Sanders varemerket Kentucky Fried Chicken (KFC). Sanders tilbrakte de neste 20 årene på reisefot gjennom USA og nye KFC dukket opp i byer over hele landet. Sanders var etter mange år på veien en meget holden mann og i 1968 solgte han hele kjeden, men beholdte sin originale provisjon på alt salg. En noe uvanlig forretningsstrategi, men en strategi som har gjort han til en av USAs rikeste i restaurantbransjen.

KFC internasjonalt

KFC var den første hurtigmatkjeden fra USA som åpnet filialer utenfor USAs grenser. Allerede i 1962 åpnet kjeden restauranter i Canada, Storbritannia, Mexico og Jamaica. Siden har kjeden spredt seg til alle verdens hjørner og KFC var faktisk det første vestlige spisestedet til å starte opp i Kina. En satsning som møtte massiv kritikk, og ble dømt nord og ned av alle som mente å forstå seg på markedet. Men KFC beviste at de gjorde rett, og i dag er Kina det største enkeltmarkedet KFC har. Selv ikke i hjemlandet USA selger de så mye kylling som de gjør i Kina. Etter at Sanders solgte seg ut av KFC kjeden, fulgte mange turbulente år for kjeden. Markedet var tøft og selskapet skiftet eier opp til flere ganger. Det var ikke før PepsiCO, Coca Colas argeste konkurrent, overtok kjeden at det ble orden i sysakene. PepsiCO er fortsatt eiere av KFC.

Kyllingen

KFC har alltid servert mat som er basert på kylling. Det hele begynte med friterte kyllingbiter som var krydret med Sanders sin hemmelige familieoppskrift. Mange har prøvd å finne ut av oppskriften, men den er selv i dag en godt beskyttet hemmelighet. Det eneste man vet om oppskriften er at det blir brukt hele 11 forskjellige urter og krydder for å få den spesielle smaken. Med unntak av salt, pepper og paprika, vites ikke mer. Fra den spede starten med friterte kyllingbitene har kjeden utvidet tilbudet sitt og man får i dag kjøpt både kyllingfiletburgere, wraps, salater og diverse andre småretter. Alle er selvsagt basert på kylling.

KFC i Norge

Mange har i en årrekke etterlyst etableringen av KFC i Norge, men så langt har ikke kjeden funnet det forsvarlig å satse her oppe i nord. Det eneste man vet er at kjeden er åpen for investorer og franchisetakere i Norge. Om alt går veien, er det ikke lenge før vi kan nyte de berømte kyllingbitene også her til lands.